En möbel som man kan tycka om och använda hela livet behöver inte bytas ut. Med rätt skötsel kan du njuta av din möbel långt in i framtiden.

Vi brukar säga att en Blå Station möbel ska förtjäna en plats på marknaden. Detta betyder bland annat att designkvaliteten ska vara så hög att möbeln är attraktiv på marknaden en lång tid framöver.

ANKOMST
Våra möbler levereras i de flesta fall monterade. Som med alla möbler kan det vara bra att då och då kontrollera om eventuella skruvar behöver dras åt i efterhand. Tänk på att alla möbler påverkas av solljus. Skydda därför din möbel mot direkt solljus och tänk på att även material med god ljusäkthet kan blekna.

SKÖT OM DIN MÖBEL
Tänk på att alltid skydda din möbel från varma föremål, vätskor och smuts. Torka alltid upp spill på en gång.

STÅL
Torka ytan med en torr eller fuktig trasa vid daglig rengöring. Eventuellt kan ett milt miljövänligt tvättmedel användas, t.ex. såpa. Torka alltid torrt med en torr trasa. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Aluminium, rostfritt stål, lackerat och förkromat stål är väldigt motståndskraftiga ytor men tänk på att även dessa ytor kan få fläckar av smuts och vätskor. För hårt smutsad eller fläckad krom, aluminium eller rostfritt stål kan en trasa fuktad i ren alkohol användas. Använd aldrig lösningsmedel på lackerad metall.

TRÄ
Torka med torr eller lätt fuktad trasa vid daglig rengöring, eventuellt kan ett milt miljövänligt rengöringsmedel användas, t.ex. såpa. Torka alltid torrt med en torr trasa. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Trä är ett levande material varje trämöbel är därför unik. Som alla naturmaterial ändrar trä utseende i takt med tidens gång. Tänk därför på att låta hela träytan utsättas för lika mycket ljus. Spetsiga föremål såsom nitar i jeans kan lämna märken på en sittyta i trä. Värme och heta föremål kan skada träet, se därför alltid till att ha en luftspalt mellan din trämöbel och ett element. Skydda träet mot varma föremål såsom kokkärl, koppar och fat.

LAMINAT
Torka med torr eller fuktad trasa vid daglig rengöring, eventuellt kan ett milt miljövänligt rengöringsmedel användas, t.ex. såpa. Torka alltid torrt med en torr trasa. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Fläckar från t.ex. bläck, vin och vaxkritor tas bort med hjälp av aceton eller T-röd. Eftertorka med vatten och ett milt miljövänligt rengöringsmedel, t.ex. såpa, och torka sedan torrt.

TEXTIL
Vi använder en mängd olika textilier till våra möbler. Av denna anledning är det viktigt att du kontrollerar det aktuella tygets tvättråd på respektive tygleverantörs hemsida innan du rengör eller behandlar din möbel. 

Regelbunden rengöring är viktigt för att ett möbeltyg ska bibehålla sitt utseende och hålla länge. Dammsug vid daglig rengöring och torka upp spill innan det torkat in. Använd en produkt lämplig för möbeltvätt alternativt ljummet vatten för att lösa upp fläckar. Ett alternativ kan vara att vispa upp skum av hett vatten och diskmedel och använda skummet som möbeltvätt. Vatten och tvättmedel bör bara användas efter att det först har provats på en mindre synlig del av tyget först. Undvik att gnida då detta kan skada fibrerna i tyget. 

Utförligare tvättråd för varje tyg finns på respektive tygleverantörs hemsida. Avtagbar klädsel kan tvättas enligt tvättråd på respektive tygleverantörs hemsida.

LÄDER
Vid daglig rengöring torkar du lädret med en torr trasa, eventuellt kan lädertvål som bevarar lädrets naturliga egenskaper användas. Torka alltid torrt efteråt. Rester av rengöringsmedel kan poleras bort med en mjuk trasa. Behandla din lädermöbel med jämna mellanrum. Använd bara godkända lädervårdsprodukter som skyddar mot fläckar och solblekning. Vi rekommenderar produkter från Leather Master (www.leathermaster.se). Vårdar du lädret på rätt sätt blir det vackrare med åren och bevaras mjukt och smidigt. 

Läder är ett naturmaterial och precis som för trä blir varje lädermöbel unik då det inte finns två hudar som är lika. Allt vårt läder är garvat med hjälp av garvsyror från växtriket.

Tänk på att alltid placera din lädermöbel med en luftspalt till närliggande element eller andra värmekällor.

DUN
Våra stoppade plymåer med dun är sydda med fack för att hindra att dunet klumpar ihop sig på ett ställe. Dun är ett naturmaterial vilket gör att stoppningen formar sig efter kroppen i större utsträckning än stoppningar av syntetiska material. Detta gör att dunplymåer måste ”puffas” då och då för att behålla den fina formen.

POLYURETHANGUMMI (PUR) OCH PLAST
Polyuretangummi används i vissa stolsitsar och ryggar. Små plastdetaljer finns i form av fötter och kopplingsbeslag. Torka med torr eller lätt fuktad trasa vid daglig rengöring, eventuellt kan ett milt miljövänligt rengöringsmedel användas, t.ex. såpa. Torka alltid torrt med en torr trasa. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor.