Med en bred utbildning som sträcker sig från Beckmans Designhögskola, en praktikplats vid IKEA, till sin MA vid Royal College of Art i London, är Fredrik verkligen tvärvetenskaplig och vill att design återspeglar vår samtida värld och vill inte dra eventuella gränser mellan andra kulturella uttryck som konst, mode och musik.

Det underlättar förstås att vara snickare när man arbetar i trä, men Fredrik nöjer sig inte med att bemästra sitt favoritmaterial, han älskar att experimentera och att ifrågasätta den samtida designen. Inställningen påminner om anti-design-rörelsen, den italienska radikala designen som utmanade modernismens strikta formspråk med unika färgstarka och dekorativa designobjekt. Inte undra på att han beundrar mästare som Ettore Sottsass, Gaetano Pesce och Gae Aulenti. I kraft av att vara både konstnär och designer vill Fredrik visa på en konstruktiv logik i sina verk.

- Jag arbetar snabbt och intuitivt och försöker lita på min magkänsla, men jag är inte bara intresserad av design som funktion utan också som kommunikation. Jag tycker design ska återspegla den tid vi lever i, och jag ser ingen skillnad mellan design och andra kulturyttringar såsom konst, mode och musik. Det är ett uttryck för samma sak, skapad i samma kontext fast med olika verktyg.

Fredrik Paulsen har studerat vid Beckmans Designhögskola och efter en praktik vid IKEA tog han sin master vid Royal College of Art in London. 

Trä är på modet i år, är det bara en tillfällig inspiration för dig? 
- Haha, nej! Jag är utbildad möbelsnickare från början och trä är det material som jag behärskar bäst. Det är lättarbetat och passar mig utmärkt att experimentera med. Jag dras ofta till lättillgängliga material med låg status. Jag gör mycket av arbetet för hand i min ateljé ute i Örnsberg, och jag vill att mina möbler ska följa en tydlig logik i sin konstruktion. Många av mina möbler är unika men är alla en del av samma process som ständigt pågår och utvecklas. Det är sant att jag arbetar mycket inom en gallerikontext där många kallar mig för konstnär. Men jag är utbildad designer och gör ju möbler: det är hög tid att vi breddar vår syn på hur man kan arbeta som designer idag!

Vad läser du just nu, och vad lyssnar du till? 
- Jag läste precis ut Caroline Ringskog Ferrada-Nolis roman Rich Boy. Hennes språk är helt otroligt, boken var omöjlig att lägga ifrån sig. Jag lyssnar till det mesta, men just nu är det mest Suicide, GG Allin, Spokes H och Robyn. Kolla in de engelska radiokanalerna Rins.fm och NTS Radio på nätet.