Född 1977 i Lidköping vid Vänerns strand. Utbildad på HDK i Göteborg med examen 2008.

Staffan är mycket intresserad av andra människor, och tycker väldigt sällan illa om någon. Det kan verka naivt men det gör att han kan se bästa i alla han möter och i alla situationer han hamnar i. Resultatet blir en positiv inställning till det mesta och han tar det med sig och använder det i sitt arbete.

Staffan blir lätt passionerad och engagerad I sådant som intresserar honom och som triggar igång hans skapande krafter och han ger aldrig upp om han verkligen tror på ett projekt, även om det kan innebära att han ibland måste kompromissa.

Med gedigen snickarbakgrund och stor kunskap om material och konstruktion har han en stor tanke frihet, föreställningsförmåga och en lust att utmana och förändra gamla sanningar och konventioner. Hans största svaghet är (bortsett från choklad och kaffe) att han kan ha svårt att släppa detaljerna, men det är samtidigt en av hans största styrkor.

Staffan blir inspirerad av olika materials egna strävan att forma sig själv. Det har ofta ett nära samband med geometri och det är väldigt lätt att se när inte ser naturligt eller harmoniskt ut. Staffan menar att detta hör ihop med hans tankar om att ”besjäla” sina objekt och att han i materialens egna egenskaper hittar den startpunkt han behöver.

Han fokuserar på att skapa objekt, ting, som du förhoppningsvis kommer att förälska dig i, sådant du vill äga och som du absolut inte vill slänga bort eller byta ut. Han vill utmana och utvidga termen funktion till att inte enbart handla om den rent praktiska funktionen utan snarast om den emotionella funktionen eftersom han själv anser att den i grunden är den viktigaste. Staffan formger ting för människor som bryr sig om och vill leva med design inte för dem som konsumerar det.

Eftersom han i grunden är en finsnickare, kommer trä alltid att ha en speciellt plats i hans hjärta, men han tycker också att stål är ett fascinerande och inspirerande material.

Staffan Holm har formgett Visp för Blå Station, en klädhängare i lackerat stålrör. Men med Staffans ögon ska en klädhängare fylla mer än ett behov, den ska också fylla en plats i rummet och vara vacker att se på även när inget hänger på den. Han vänder på begreppet och ser Visp snarast som en skulptur man kan hänga kläder, paraply och väska på.

En spiral är en av de mest intresseväckande former som finns, på grund av sitt flytande uttryck och sin komplexitet ger de en skev känsla av enkelhet.

Idén till Visp hämtade Staffan ur vardagen och av en enkel rostfri handvisp som såg ut att vara gjord i en enkel slinga. Det irriterade honom att örter och annat fastnade och var svårt att göra sig av med och han tänkte ”Fan vad irriterande, hur skulle detta problem kunna vändas till något positivt” Jo, kanske i en klädhängare när man vill att saker ska stanna kvar...