Stone Designs är berättelsen om två formgivare (Cutu Mazuelos 1973 och Eva Prego 1974) och deras karriär som sträcker sig över tjugo år.

Idag arbetar Eva Prego och Cutu Mazueolos världen runt med egna designkontor i Shanghai, i Tokyo, i Moskva förutom i hemstaden Madrid. Bland svenska designföretag påstås Stone Designs däremot vara betydligt mer nordiska än många inhemska formgivare. Kanske hänger det ihop med deras aversion mot en alltmer artificiell värld.

- Vi känner oss hemma i nordisk kultur och estetik, vi talar samma språk, säger Eva Prego. Färg är ett universellt språk som människor jorden runt kan relatera till oavsett kulturellt ursprung, alla gör sin egen tolkning precis som inför ett konstverk.

- Jag trivs bäst ute i naturen, inte i storstäder, möjligen med undantag för Tokyo som inte alls är så kaotisk som folk påstår, säger Cutu Mazueolos som har ett förflutet som professionell snowboardare och som utövare av extremsporter. Var finns egentligen livet i de sociala mediernas fejkverklighet och i alla de här plastprodukterna som omger oss?

Stone Designs har arbetat för Issey Miyake med tunna stålrörsinstallationer att drapera tyg och dansa kring. De inreder skidhotell i både Spanien och i Japan. Bland uppdragsgivarna återfinns företag som Muji, Lexus, Adidas och nu senast Coca Cola. Både Eva och Cutu understryker att de vill förbättra människors liv genom att ge ett nytt förhållande till både objekt och omgivning.

Vad läser du just nu?
- På väg av Jack Kerouac, jag vet, jag borde ha läst den för länge se’n, men det är aldrig för sent!

Hur kan design rädda vår värld?
- Mina barn är de som får ta ansvaret för att rädda världen. Genom design kan jag lära dem att ta hand om vår miljö och våra gemensamma resurser, och förklara för dem att vi alla är en del av den här vackra planeten.

Vad lyssnar du till just nu?
- Mandolin Orange!