EN NY FORM AV DESIGNSAMARBETE
En brief – tre produkter • Tre formgivare – två + en inbjuden • En ny utmaning och en 100 % öppen designprocess!

Vad händer när tre starka formgivare är med och formger varandras projekt? När de sitter med och särskådar varenda liten detalj, kritiserar och blir kritiserade. Blir det bråk? Eller är allt frid och fröjd?

Blå Station lät under förra Stockholm Furniture Fair två av sina formgivare, Thomas Bernstrand och Stefan Borselius, bjuda in en tredje kollega till Experiment 2015. Uppgiften var att skapa tre möbelklassiker för offentlig miljö, och givetvis med den självsäkra, starka och typiska attityd som präglar Blå Stations produkter. På tvärs med alla förväntningar om att välja en kvinna, ett design team eller en utländsk formgivare föll deras val på Blå Stations egen designmanager, VD och producent Johan Lindau. I nära samarbete presenterar de på Stockholm Furniture Fair varsin fåtölj. 

HONKEN
Thomas Bernstrands Honken är generöst rymlig och fungerar också som intim tvåsitsig soffa, utförd i tålig plåt och sträckmetall men med sensuellt svarvade ben.

– Jag älskar produkter som säljs på loppisar och auktionsverk och som folk köper fast de är riktigt risiga, förklarar Thomas. Vissa möbler kan vara hur buckliga som helst men man tar ändå hem dem, rätar ut dem, lägger på ett nytt lager lack, syr en ny kudde eller pustar på träet. Resultatet kanske inte alltid blir perfekt men lager på lager bidrar med vackra skikt till möbelns historia. 


ex15-honken.jpg


POPPE
Stefan Borselius har satsat på exakta sittvinklar och tunnast möjliga skal för att få fram en så pass smal fåtölj som bara möjligt. Poppe är en elegant och högrest skapelse som också tycks vara en avlägsen släkting till Stefans Oppo.

– Det ska inte vara en fåtölj man sitter i, menar Stefan, det ska vara en fåtölj man sitter med. En smal karaktär som inger rörlighet. Den ska inte bara vara lätt att flytta och möblera med, det ska också vara lättare att röra sig med den. 

ex15-poppe.jpg

MORRIS JR
Johan Lindaus Morris JR tar utgångspunkten i Morris, ett litet mästerverk som skapades av Johans far Börge Lindau för Haglund & Söner för femtio år sedan. Morris jr är en flexibel låg fåtölj med kudden som pricken över i:et.

– Jag ville också jobba med mobilitet som ett naturligt samspel med brukaren, säger Johan. Jag tillhör nämligen dem som vill ställa iordning och göra fint när jag kommer in i vackra offentliga rum - där just brukarna möblerat om efter sina egna behov och funktioner. Med hjul på möbeln så både begriper man inredningen, samt besparar en och annan rygg.

ex15-morris.jpg
Resultatet är tre fåtöljer som blivit ännu mer individualistiska än om formgivarna hade kört helt på egen hand, helt i Blå Stations anda.