Staden Berlin vände sig till unga tyska designers i Berlin med uppgiften att tolka Bauhaus. Deras verk skulle visas under Bauhaus 90-års jubileum. Att tolka Bauhaus är en uppgift många tidigare har fått eller gett sig själva under decennier. En tolkning som många gånger bara blivit en manifestation av det bockade och böjda stålröret.

Osko+Deichmann valde ett helt annat förhållningssätt. De ifrågasatte hur en värld med stålrörsmöbler skulle kunna ha sett ut – om Bauhaus med Mart Stam och Marcel Breuer inte upptäckt hur den tyska flygindustrin hade kommit på hur man sakta kunde böja sandfyllda rör mot exakta matriser och få perfekt böjda rör.

Osko+Deichmann började med att göra kopior av kända Bauhaus modeller fast nu med knäckta riktningsförändringar i stället för de välkända böjarna. Som inbjudan till en utställning i Milano skickade de ut ett vykort med Mart Stams Cantilever stol fast i deras ”kinkade” version.

Med vykortet i handen och utan att släppa det, så ringde vi till Osko+Deichmann och det första vi sa var – detta vill vi göra. Deras direkta och omedelbara svar var, det går inte att göra eller lösas för pengar, då industrin gällande stålrör är uppbyggd och utvecklad efter att böja rör – inte att käcka dem. Men om viljan finns så finns också energin att hitta en lösning.

Idag kan Bauhaus Archivs besökare ta en fika på Bauhaus-caféet möblerat med Blå Stations STRAW stolar och bord.